Skip to main content

logo OC

HELDER

De beste jurist kan z’n boodschap in eenvoudige taal overbrengen. Daarvoor moet hij moeite doen, vaak extra de tijd nemen en zich afvragen of degene voor wie de tekst bedoeld is, begrijpt wat hij schrijft of zegt. “Ik kan toch mondeling toelichten wat ik bedoel”, hoor ik dan. “Ja, maar je kunt het ook in één keer goed doen”, vind ik. Bovendien wordt die mondelinge uitleg vaak snel vergeten, vooral in stressvolle situaties. Natuurlijk zijn sommige juridische begrippen onvermijdelijk, maar dan kun je ze meteen toelichten.

Begrijpelijk recht

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor begrijpelijk recht. Zo wordt er een ‘klaretaalbokaal’ uitgereikt voor rechterlijke uitspraken. Hierin worden juridisch ingewikkelde kwesties duidelijk en begrijpelijk op papier gezet. Verder werkt de overheid ook aan heldere taal, al zien we deze helaas nog niet terug in iedere uiting.

Voordelen

Behalve dat je meer bereikt met een begrijpelijk tekst, scheelt het ook behoorlijk in de kosten. Ingewikkelde brieven leveren immers telefoontjes op, die jouw organisatie tijd en dus geld kosten. Of mensen gooien die brieven zelfs weg, omdat ze er niets van begrijpen. Daar moet je dan ook weer actie op ondernemen, want je brief bereikt zijn doel niet en levert zelfs ergernis op. Kies dus voor begrijpelijke teksten en neem contact met mij op.